Wednesday, December 22, 2010

Abah Di SanA, uMAr di Sini, UmmI Di siNun...

aduhai..rindu sangat pd Abah n Umar...

Abah di Kalumpang Resort, kursus dan lapor diri PTD...line maxis kt sana tak bagus,asyik tersekat2, dapat sembang kejap2 je...rindunya la...

Umar di Ipoh, tak mau cakap ngan Ummi via phone sebab phone Opah tak keluar gambar Ummi kot...huhu...rindunya kt baby Ummi ni...

Ummi di Penang, all alone dan sangat2 bosan, plus batuk tak baik lagi, dah diserang pening kepala pulak, dugaan...


Thursday, December 2, 2010

NeXT EnTRy...hoPEfuLLy

Bila Disember datang, perasaan pun jd lain...

Jadi romantika sket...

Hahaha...

So, next entry hopefully boleh tulis kisah...How I met your father

Untuk our pride and joy, Muhammad Umar dan maybe our future beautiful kids....

Feel free to read...sharing is caring (not applicable to all things)....hehe

Wednesday, December 1, 2010

MaLU bERTanyA sesaT JalaN....

Rasanya semua org pn tahu kebenaran nya, including me...

Tp, persoalannya kenapa aku masih malu?
Bila difikirkan balik memang takde apa pun yg nk dimalukan...It's not like hidung aku senget ke,gigi rongak ke (walaupn hakikat nye hidung aku byk whitehead and gigi tak comey)....itu yang mak aku selalu cakap...

Memang payahnya aku nak btanya soalan pada org lain...even org yg aku tak kenal dan aku tau kemungkinan untuk aku jumpa org tu balik sangatlah rendah...contohnya macam bertanya pada salesgirl kt shopping malls ke...brader kat R&R ke...

Haduii...bak kata arwah opah yang tersayang..."ado omeh kot dlm mulut nyo"="ada emas kot dlm mulut dia"...hehe...u see that one coming dun u, opah...

Macam mana lah cara nya untuk menghilangkan rasa malu bertanya?


It DOesn'T cOst A thING...

A little something b4 I go to the lab...

I bet every and each one of you ever experienced annoying salesperson when you out shopping and window shopping...

Well, it happens unless you really dressed up like someone really rich, wearing expensive dress, shoes and handbag...

Why is this situation still happening?I thought all salesperson had learned customer service and the rule of thumb ----> Customer Is Always Right...

Sometimes I wonder, I always faced this kind of situation with Malay salesgirl...there's a few Chinese and Indians too,but very rare...when it comes to Malays...urghhh!!!hate to admit it because I am 100% Malay too...

Yesterday, I went to Queensbay Mall to buy a playgym for my baby Umar. I dressed up simple, outdated jeans and t-shirt...and I went to Mom's Care outlet. I was looking and excitedly browsing to some playgym available in that store...one Malay salesgirl was right behind me just looking at me without even bother to ask or serve me...

So, I looked back at her, hoping that she will ask or help me, but she ignored me just like that...when I asked her whether that is all playgym they got and is there any discount,she answered me with really snobbish face...personally I think she is beautiful person...but why do she has to act that way..I am a potential customer even I don't looked rich...

I guess you can guess how her face looked like when I asked her to open the playgym package...she opened it with angry face, yet, so lazy...God knows how much I just want to leave that store and end up not buying the playgym, but I already made promise with my soon to be 5 months old cutie pie...

It does not end there, when I was near the cashier, I was looking to other toys...maybe want to buy another, but this Malay girl quickly scan the playgym price tag, and say the price out loud direct to my face...I was so pissed off...I would have buy another toy if she do not act that irritating...

I love Mom's Care outlet...before this, I had been there several times and some Chinese and other Malay salesgirls served me well...but this particular salesgirl...beauty outside,ugly inside,but the uglyness showed on the outside which make you no longer beauty nor pleasant to look and deal with...

Oopss, time to go to the lab...

till then...but I really have this perfect plan in my head, just hoping that this particular salesgirl is on duty at that time...

Monday, November 29, 2010

YeAR enD sALEs, BabE...!!!

prepare to hit shopping malls...it's shopaholic favourite time of the calendar...



Version....ME
handbags and shoes...already over it...now it's time for baby products...hehe

adding paper bags collection, too...

ABah N uMMi berDATING...

beberapa hari sebelum Hari Raya Aidiladha...abah balik Ipoh...dapat cuti...hehe
Ummi and Umar punyalah happy...Umar punya happy sampai malam raya terus dapat meniarap...for the first time...alhamdulillah...and congrats cutie!

15 Nov 2011, Abah and Ummi decided to have a dateday...or date quarter day sebenarnya...hehe

around 11.30 a.m, kami berdua pergi ke Lost World of Tambun, yang jaraknya memang dekat sangat ngan rumah Sungai Rokam, tapi tak pernah pegi lagi sebelum ni...mungkin sebab dekat sangat...hehe

mula-mula, kami mandi-manda dekat pool je...tak ramai sangat orang sebab bukan hari cuti...tapi lepas setengah jam, ramai pulak orang sebab banyak school trip...

pastu kami mendaki tangga untuk naik Cliff Racer...best...tapi cuak jugak...hehe...sebab naik berdua,tak la rasa takut sangat...ada photographer amik pic kami,tapi tak berapa clear la...so, tak mau la beli pic tu...

then, kami dengan hati yang sangat teruja nak naik slides pulak...tetiba dah penat daki tangga, akak life guard tak beri saya turun, dia cakap kena pakai seluar melekat...huhu...sedih...

so, kami pergi la kat amusement park...nak main kt situ...takde orang pn..sebab smua orang pun cam kami gak at first...ingat kena bayar lain untuk main...but,seriously...mainan kt sini sangat la boring dan langsung tak mencabar...no offense, but ini pendapat peribadi je...the only outcome adalah kepala rasa pening...and that's it...huhu

sebab Abah teringin sangat nak naik slides...cewah...Ummi pun sama je....so kami buat keputusan untuk beli seluar baru kt souvenir shop...yeay!!lepas tu pergi naik slides...ada 4 slides...open,semi-open,closed and dark tunnel...best sangat..kami naik semua skali walaupun penat nak daki tangga...and credits to Abah yang sangat gagah dan penyabar sebab bawa tube sorang2...hehe!!thanks darling!!!yang paling best of course dark tunnel...gelap habis..langsung tak nampak ape pun...


lepas tu, kami bermalas-malasan menyusuri adventure river...sangat malas dan penat sampai Abah kena tarik Ummi...hehe...

kejar masa punya pasal, kami cepat2 pergi petting zoo ngan tiger valley...petting zoo sangat lah 'harum'...tapi itu memang perkara biasa la...Abah pergi tengok tempat ular dalam kaca sorang2..Ummi takut dan tak suka ular, merayau tengok burung...dekat tiger valley plak..of course la ada harimau...

then kami pergi booth untuk beli pic...tapi pic kandid ada dua...dua2 pun blur...so, kami just minta photographer snap one pic...rm15..and there u go...walaupun tak dapat capture saat manis dan masa beraksi di water park...dun worry because....segalanya terpahat di dalam ingatan...hehe...jiwang...


lebih kurang jam 3 petang, kami terus balik ke rumah...kejap je dating sebab our lovely baby boy tinggal kt rumah ngan Opah Su...tak boleh nak bawa lagi sebab masih kecil...nanti Abah and Ummi bawa Umar ek...maybe, Sunway Lagoon plak ke pas ni...hehe





Thursday, November 11, 2010

MUda-muDI...hehe


video

video

video

MUhammAD Umar bin ANaS

Sudah 4 bulan...

Suka ketawa dan mengagah...

Suka tengok TV...

Tak suka makan ubat...sembur ubat semula dari mulut...

Belum meniarap lg...

Merajuk dan buat2 tak kenal abah ngan ummi bila mula2 sampai...

Buat muka sedih bila ummi ngan abah nk balik pahang dan penang...

video

BoRaK KOSong...

Ingat tak pekerjaan pertama yang kita buat?

Kerja sambilan masa cuti sekolah lepas SPM ke,cuti semester ke ape...

Huhu..tak penah berjaya dapat keje sambilan...

Tapi pekerjaan pertama saya adalah sebagai Nutritional Advisor merangkap Promoter kt GNC LiveWell Kinta City, Jaya Jusco...

Menarik kerja ni...sebab customer macam-macam ragam...ada yg ahli sukan,org yg benar2 prihatin terhadap pemakanan,org nk kurus,org nk gemuk....org nk kuat...huhu

Gaji tak la tinggi mana pn..tp kejar incentives yg best...tarik customer br jd member...ramai gak yg tpengaruh...paling best skali b4 saya masuk,tak ada org melayu penah keje kat outlet tu...so..after kewujudan saya kat situ,ramai org melayu mula masuk dan berminat kt outlet GNC tu...

Promote barang..senang je...cakap benda yg sama..memang kejap je boleh hafal.Tapi,ada gak customer yg bg 'killer question' yg kadang2 tak dpt nk jawab...hehe

Pengalaman yg bernilai...colleague yg baik2...suasana yg menarik jugak...

"Good morning, welcome to GNC"



"Hello,GNC Kinta City,how may i help u?"


Dan...gaji pertama saya...benda pertama yg sy telah beli ialah...Set VCD drama Jepun..."Great Teacher Onizuka"...hahahaha....

Sangat gembira dan rindu kerja tu...boleh goyang kaki bila takde customer...life is so simple back then...













Hanya ni je gambar yg ada untuk kenang-kenangan..(^_^)


Wednesday, November 10, 2010

BErhENti bERHaraP....

Ya Allah..tak sangka plak aku kecewa sampai camni skali...lama gk aku berharap..mungkin gak sebab ni contest pertama aku join selepas sekian lama...

Huhu...aku nak sangat hadiah tu...teringin sangat..tapi apakan daya..takde rezeki...even hadiah paling kecil pn aku tak dapat...

tapi tak kisah la..sebab aku dah kata if aku tak dapat grand prize tu..aku tak nak hadiah yg bawah2 nye...sedih nye...

selalu kalau ada no dari KL call aku..mesti aku berharap itu daripada syarikat tersebut...tapi lepas ni...aku kena berhenti berharap...

(Fighting (in Allah's Cause) is ordained for you (Muslims) though you dislike it, and it maybe that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allah knows, but you do not know.) -
Al-Baqarah 2:216

Thursday, October 14, 2010

WhAT i MISs MosT AboUT KUSTEM/UMT...

Dedicated to my loving hubby, Mr Anas bin Mohd Yusof, my gorgeous BFF (Kak Neny,Yana and Aza), my wonderful coursemate (Food Science 04-07,you guys rock!) and all KUSTEM/UMT ex-students...

Don't u guys miss KUSTEM?
Do you remember...


  • masa kita orientasi,we barely know our coursemate,except for our roommate,tapi waktu tu kita semua mula berkenalan.tak boleh tahan skali main cari sweets kot dlm tepung.senior buat dahsyat lg,dieorg pi letak telur mentah tu...warghh...rasa nk throw up pn ade...euwwww!!group kiteorg punye signature...HEMO-HEMO(btul ke eja camni)...haha

  • lalu kat jalan belakang hostel tu ... walaupun byk biawak...tetap enjoy je...panas2 pun rela jalan kaki ikut situ rather than naik van kuning...hehe!malas nk berebut punya pasal...paling best kalau malam ada test,lalu ikut jalan tu...gelap,tapi tak takut langsung sebab ramai2...sambil2 tu mesti dengar budak2 hafal subjek yg ada exam tu...heee,best nye suasana tu!
  • beli makanan kat depan hostel...'makcik murah' punye makanan paling sedap...dah la sedap,murah plak tu..ubi goreng ngan ikan bilis pedas tu..waa..sodap skali...petang2 ada jual gorengan2 plak...malam bleh makan kt kedai 'kembali merindu' ke,'ex-student','waneny'...koay teow ladna satu!

  • kelas paling stres and tegang skali ialah kelas Commercial Food Production,kita kena masak,buka gerai,jadi waiter...kelas ni paling ramai skali dak food sc menangis...including me!tension is everywhere...waktu post mortem memang 'horror'...apela En Aziz nk cakap ni..."flush je kepala awak dlm toilet"...haha!kejadian2 lucu cam 'double boiler' pun ada.tapi sebenarnye kelas ni la yang buat kita semua makin rapat...kerjasama...tahan maki,etc...thanx En Aziz,semua lecturer,peg sains and lab staff...tanpa kalian siapalah kami...

  • bila buat FYP, masa sensory testing memang excited...tapi bila kena rasa banyak sangat makanan pelik dalam satu masa...aduyaii!!!puding susu kambing...haha!sorry sape yg terkena..paling teruk puding perisa soya tu...ampun!!tapi banyak gak yang sedap...aiskrim,keropok...pastu plg best dapat gift tu...walaupun hanye jajan n sumi ke...hehe
  • pergi bandar KT naik van kuning...pastu menapak la around KT town...masa tu mana ada mydin besar tu,giant,mc donald...yang ada Pasaraya Hock Kee Seng, The Store, mydin kecik blakang masjid Putih tu, Astaka...tapi Astaka jauh sket...jenuh la kalau menapak...pakcik van kuning plak,kalau nk pergi or balik,mesti seboleh-boleh nk penuhkan van dulu...punya la lama nak tunggu...sabar je la

  • tidur masa lecture...tapi berlakon cam khusyuk baca nota...pastu bila test tak dapat jawab...ingat lagi ada satu test tu,tak ingat subjek ape,bila masa dh tamat...semua orang kelam kabut,pastu semua orang tiru-meniru antara satu same lain...havoc satu kelas,bantu membantu kan...

  • nasi goreng Mc Fly...needless to say more
  • study kat library and basement library...haha...study konon...sebenarnye lebih kepada bergosip,tengok orang dan bergosip lg...study 5 minit,bersembang setengah jam,makan setengah jam...

  • ever been to Mutiara Cafe?rasa cam exclusive je kat situ..plus,lauk pn boleh tahan

Banyak lagi sebenarnye.tak tertulis kat sini. After all, here is the place where we making friends, gain knowledge, love and break-ups, and for some people, found their soulmate. well, i found mine...hehe!so,tak kira ape yg berlaku,siapa kita sekarang,let's not forget our memories in KUSTEM...







Thursday, October 7, 2010

asal usul MUHAMMAD UMAR...

alrite...we're not going to reveal where baby come from or how baby was born...

just wanna share how we finally decided to named our wonderful baby boy, Muhammad Umar bin Anas...

at first,quite a long time ago,my hubby and i choose the name Arman Harris for our first baby boy...ala,bf-gf talk...berangan lebih..hehe..Arman means inspiration,hope and Harris means protector in arabic.

but,me,a lil' bit western as my hubby always said,want Arman to be Armand,with an extra 'D' on it...mengada betul kn..Armand also means knight (kesatria)

so,we did had some arguments about the name Arman Harris...plus,my lil brother,Syakir once said that Arman is just like his Indian friend's name,Armanathan..huhuhu

so...ARMAN HARRIS is out of the list...

then,when i was pregnant,i am really into one Phillipines' series, She Wolf, aired on tv3 during that time.like usual,i kind of interested to see the hero...hehe..'kind of' konon..the name of the character is Noah..

Nuh in English=Noah...but of course,my hubby strictly forbid me to use that name..it really makes sense though...i mean,what in the world i was thinking...haha...must be the pregnancy hormone...hormon gak yang salah..heee...but,anyway,Ashraff Sinclair and BCL named their son Noah..quite a commercial name..for them...absolutely not for us...

so,NOAH is out of the list
after that,my hubby bought a book entitled "Motivasi untuk Pemimpin"...if i'm not mistaken...in the book,there are stories about famous Muslim leader.one of them is sahabat Rasulullah S.A.W, Khalifah Umar Al-Khattab...of course as everyone know,Prophet Muhammad (pbuh) also had other famous sahabat like Saidina Ali, Saidina Uthman and Saidina Abu Bakar...

but, Ali is my late grandfather name...while Uthman and Abu Bakar are my Cik Man and Pak Long's name.so, Umar is available, and it is a nice name...plus, Khalifah Umar Al Khattab was very unknown for his strong leadership skills, strict person, clever, wealthy and spend his wealthness for Islam...pahlawan,cendekiawan,hartawan,dermawan...

so, Umar is definitely on the list...my parents like it too

however,Umar is quite short...takkan Umar je,cam nama Abah,Anas...ok je sebenarnye,tp tak nak simple sangat...hehe

so,i search in few books and online, found another name i like, Thaqif.Thaqif means clever and easy to understand.Umar Thaqif...sounds perfect...but,not really.My hubby asked Baba (my father in law) on his opinion about the name Umar Thaqif...Baba said the combination is not quite suitable...oh huh...

so, Thaqif is out of the list...

My hubby asked for Ibu (my mother in law) suggestion, then Ibu said it is better for a baby boy to be named Muhammad...very good name...lebih afdhal la katakan...

so, Muhammad is on the list...
Fikir punya fikir...why not we just give our baby boy name Muhammad Umar...simple,nice meaning,perfect...u may call it ol' skool,but we're pretty sure,despite of all canggih manggih names now,Muhammad Umar is the one for our little bundle of joy...

MUHAMMAD UMAR BIN ANAS
there u go...

Wednesday, October 6, 2010

In the MOOD for WRITING...

Kinda forget bout my blog after having an adorable baby boy...
Tapi sekarang dh duduk berjauhan, boring n sepi, dtg la mood nk jenguk blog ni..

Semalam, pergi beli starch dekat deretan kedai depan Prangin Mall, Penang. Aduhai, dugaan btul la. kereta banyak,sesat jalan pergi n balik,parking berpusing2 yang cm takde penghujungnye,lif n parking lot yg menakutkan...hopefully i will never have to go there alone again!huu..taubat pn ada rasenye...

Balik dr Prangin Mall, pukul 6 lebih br smpi USM.pergi jenguk lab dgn harapan ada yg masih overtime di lab,kecewa nye tengok lab dh berkunci pun.dah rugi sehari...

Kenapa ek dekat Penang ni rasa cam sunyi sangat...tak ada rasa 'sense of belonging' langsung...tak macam kt Terengganu dulu..baik masa belajar atau bekerja kt sana,rasa selamat sgt..rasa macam tempat tu kita yg punye..walaupn bkn berasal dr sana...ada chemistry kot

Atau mungkin kt sini,takde kawan..dulu ada Nik..kira ok la jugak.now, staying at International House..duk bilik sorang,lg la pulak.dekat lab pn masih blum biasa lg..maklumlah,b4 ni dh cuti lama sangat...

Perhaps,i need to be more friendly...tp nk buat camne ek...mmg bukan jenis yg peramah or cepat mesra...melainkan klu org lain yg tegur dulu...uwaaa!!!susahnye...

ditambah pulak dengan rindu kt hubby,baby n family...dulu..rindu hubby n family je..now, dh ada baby...lagi la bertambah2 rindunye...

Muhammad Umar, ummi harap Umar faham keadaan Ummi...Ummi terpaksa tinggal Umar kt Ipoh...kalau boleh nk bawa Umar kat sini,atau kalau nk extreme lg...mau je ummi berhenti keje n Master ni...duk dekat ngn Umar...huhu...paling Ummi regret skali,Ummi tak berpeluang untuk terus menyusukan Umar...I'm soooo sorry, my baby!!!i love u so much and u know i do...there's nothing that i want in this world more than being with u and your Abah...

am too emotional to continue this...so long...

Monday, August 2, 2010

FotO BabY umAR...


muhammad umar bin anas...hari pertama...


sebelum di botak kn...


@3 minggu...


zzZZZzzz...



Saturday, July 31, 2010

CeRiteRA kAMi...

kongsi cerita tentang saat-saat kelahiran our beloved baby boy, Muhammad Umar bin Anas...

pada jam 10.00 malam, 6 Julai 2010, saya telah masuk wad di Klinik Ar-Ridzuan...

tapi disebabkan tak sakit lagi, kontraksi pun lemah...doktor suruh rehat dulu

nurse kata maybe baby nk tunggu 7.7.2010...cantik sket tarikh lahir..hehe

so, malam tu saya ditemani suami tercinta, En Anas, tido la di wad...

tak tido lena pun..risau, debor je

keesokan harinya, 7 Julai 2010, lepas solat Subuh...saya masuk dewan bersalin...bersama hubby yang setia menanti...

nurse pun masuk air dan doktor pecahkan air ketuban...sakit pun mula terasa bila dh masuk air...

pukul 8.30 pagi, sakit makin kerap dan kuat..mujur suami di sisi..kurang sket cuak nye

around 9.50 pagi, doktor suruh start meneran...ye..padan muka saya kerana tak berlatih camne nk meneran...oleh itu, nafas dh la pendek...agak sukar bagi saya...

alhamdulillah...setelah berusaha dan hampir rasa cam nak lari dari katil dewan bersalin tu,lahirlah seorang baby boy pada jam 10.22 pagi...

beratnya cuma 2.4 kg...tapi saya tetap menerima beberapa jahitan...yang sepatutnya tak perlu pn sebab baby kecik je...

tu la...kepada kawan2...first time nk dpt baby..berlatih la untuk meneran...heee....

alhamdulillah..syukur pada ALLAH

terima kasih pada suamiku sayang

SuDAh tuKAR kA..?

sudah lama tak jenguk blog...

kawen..tukar nama blog

dpt baby..tukar lagi la

heeee....

Wednesday, May 19, 2010

Rindu...

Hubby ke Kuantan for 2 days...

Saya tinggal kt umah mertua...

Rindu nye...

Malam ni hubby balik...

Yeay!...happy2!!

Tuesday, April 27, 2010

Our CuTEY BUn...

Already 7 months...

Alhamdulillah...

MasAK-MASak

Memandangkan dh duduk ngan hubby ni...kena la masak kan...

tp kiteorg baru je beli peti ais petang td...so, sebelum ni memang masak yang kering2 je la...tak pun makan kt luar...hehe

yang first skali kiteorg masak...telur hancur...hehe...mkn ngn roti bakar for dinner

then for lunch esok nye, saya masak sayur fucuk suhun, goreng ikan bilis n ubi kentang, telur dadar...

kesian hubby makan camni je...

tp Mr. Anas tetap happy n really appreciate my effort...thank u so much, love!!

lepas ni boleh la masak yang lebih baik sket...sbb peti ais dh ada...no more excuses...hehe

tp, the problem is...pandai ke saya masak...???

jawapan nye tak...but i can still try my best... (^_^)

Monday, April 26, 2010

PiNDah RUmaH

Semalam, kami suami isteri telah pindah ke rumah baru...di Raub, Pahang.

Lots of buying and cleaning work involved...penat sgt...lenguh2 badan..tu pn bt ala kadar je

Rumah nye simple dan barang pn tak lah lengkap mana...tp kiteorg still sgt happy and thankful sebab dapat gak duk sama...

Alhamdulillah...duk sendiri ni tak sama cam duk umah parents...semua kena urus sendiri...tak bolah nk bergantung pd parents lg...

Macam Baba pesan..kena pakat elok2...

Ibu n Baba dh lawat umah kiteorg...tunggu Ma n Abah plak dtg...

Miss u all...

Thursday, April 22, 2010

FiNALly....

proud to announce that we already succesful in signing up for FB account...hehe!!
email: anasqierafb@gmail.com

Tuesday, March 23, 2010

SeRBa SALaH...

Boleh ke cuti?

Kena tangguh ke?

Berhenti? Mana nak cari RM100K?

Dapat ke keje lain?

Dilemma...

Monday, March 8, 2010

I'm BoReD

Bosan...

Duk USM...

Nak cepat abes...

Tuesday, March 2, 2010

What's that??

actually tak berapa nk nampak lg...

tp since kak As dh tanye...

post je la...hehe



tak nampak sgt pn...


latest...
muka tak payah tunjuk la...hehe...

today...already 5 months

alhamdulillah..22 feb, dh 5 bulan kami berkahwin..hari ni pula,2 Mac, our cutey bun dh pn 5 bulan growing inside of me...

excited...

hari sabtu ni appointment check up kat Pusat Perubatan Ar-Ridzuan...

last month Dr Raoofah cakap bulan ni boleh tau boy or girl...

kami tak kisah...asal kn sihat dan dlm keadaan baik...

Starch..starch..starch












baru ku tau...

March 2010

dh masuk bulan march pun...